Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2024

Gösterim: 92

Çevreci Projelerimize Bir Yenisi Daha Eklendi

Üniversitemiz Denizcilik Meslek Yüksekokulunun ortak olarak yer aldığı "Data and Scenarios for a Sustainable Mediterranean Blue Economy (MEDSEAPLAN)" başlıklı proje Avrupa Birliği'nin Sustainable Blue Economy Partnership (SBEP) çağrısı kapsamında 94 başvuru arasından 2.307.063 Avroluk yüksek düzeyde bir bütçeyle desteklenmeye hak kazandı.

Koordinatörlüğünü World Ocean Council (WOC)'in üstlendiği proje, TÜBİTAK ve diğer ulusal ajansların son kontrol ve düzenlemelerinin ardından hibe sözleşmesi aşamasına geçecek. Daha önce kabul edilen ve hibe sözleşmeleri imzalanan HYSouthMarmara ve GREEN MARINE MED AB projelerinin ardından Üniversitemiz MEDSEAPLAN projesi ile bu yılki üçüncü AB projesi desteğini almış oldu.

MEDSEAPLAN projesi ile Akdeniz ülkelerinin Deniz Alanı Planlamasına (MSP) katılımının artırılması ve veri eksikliklerinin giderilmesine odaklanılacak. Proje kapsamında deniz endüstrisi liderleri gelecekteki etkileri değerlendirmek üzere paydaşlarla birlikte senaryoların geliştirilmesini sağlayarak MSP'nin daha sağlam, bilgi ve veri tabanlı bir doğaya dönüşmesine katkı sağlayacak.  Ayrıca proje kapsamında ülkemiz için denizüstü rüzgar enerjisinin gelişiminin önündeki en büyük engellerden biri olan meteorolojik ve oşionografik veri eksikliğinin giderilmesi için Lidar entegre edilmiş bir yüzer veri şamandırasının tasarımı, üretimi ve sahaya yerleşimi gerçekleştirilecek. Lidar entegre edilmiş veri şamandırasının demonstrasyonu denizüstü rüzgar enerjisi için aday kaynak alanı ilan edilen Marmara Denizi’ndeki sahalardan birinde gerçekleştirilecek ve bölgemizde gelişmesi beklenen yeşil hidrojen ekosistemine denizüstü rüzgar enerjisinin dahil edilmesi için katkı sağlanmış olacak.

Üniversitemiz adına proje koordinatörlüğünü Denizcilik Meslek Yüksekokulumuzdan Dr. Öğr. Üyesi Sabri Alkan’ın üstlendiği projede, Denizcilik Meslek Yüksek Okulumuz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Karadurmuş ve Denizcilik Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Bilgili de araştırmacı olarak yer alıyor.

Akademisyenlerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Proje hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.